Jokainen meistä on joskus ollut koulutuksessa, josta tulee mieleen lähinnä Kummeli-sketsi.

älykkäältä kollegalta varastettu ajatus

Oletko menossa kouluttamaan opettajia? Tässä nopeat neuvot, joita valitettavan harva noudattaa.

  1. Jos koulutat ammattilaisia, kohtele heitä sellaisina. Mitä se on? Älä syytä heitä laiskuudesta, osaamattomuudesta, muutosvastarinnasta tai yhtään mistään muustakaan. Kunnioita ihmisten osaamista.
  2. Kunnioita ihmisten aikaa. Mitä se on? Älä lavertele, älä jutustele tyhjänpäiväisiä, älä kerro omaa itseäsi pönkittäviä tarinoita. Pidä esityksesi lyhyenä ja täytä se substanssilla.
  3. Älä ikinä, ikinä kerro opettajille, että jokin nettisovellus, halpa etäopetustarjoaja tai tietokonepelien pelaaminen hoitaa heidän työnsä paremmin kuin he itse. Jos ajattelet niin, olet todennäköisesti väärässä paikassa etkä sovellu opettajien kouluttajaksi.
  4. Unohda alentuva ja opettavainen äänensävy. Opettajat inhoavat yläpuolelle asettumista ja holhoamista.
  5. Valmistaudu hyvin. Ota huomioon kohdeyleisösi ja kysy, mitä he oikeasti tarvitsevat. Vastaa tarpeisiin, älä omiin kuvitelmiisi.
  6. Perusta koulutuksesi tietoon. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin törmätä opettajakoulutuksessa johonkin täysin epätieteelliseen humpuukiin.
  7. Kerää palautetta ja ota se vastaan. Opi. Toista tarpeen mukaan.

Opettajat ovat usein tietävämpiä ja usein myös älykkäämpiä kuin kouluttajansa. He ajattelevat kriittisesti ja inhoavat jargonia. Heillä on kokemusta ja näkökulmia, ja suurin virhe on aliarvioida heidät kohdeyleisönä. Ystävällisin terveisin,

riviopettaja.